Gordeldieren, stokstaartjes en andere exotica in tuin Stedelijk Museum Vianen

VIANEN – Van 5 februari tot en met 21 mei is er een speciale expositie in de tuin van het Stedelijk Museum Vianen te zien: De miniatuurwerelden van Willemien Schroot. Schroot (1960) groeide op in Zuid-Afrika, waar ze tot haar veertiende woonde. In 1974 verhuisde ze naar Vianen, waar ze haar middelbare schooltijd doorbracht. Ervaringen uit haar jeugd zijn terug te zien in haar kabinetten. Wilde dieren die thuishoren op de Afrikaanse savanne zijn getransporteerd naar huiselijke interieurs in wereldsteden en onder water.

De expositie in de tuinvitrines bestaat uit negen kabinetten. Op het eerste gezicht lijken het grappige miniatuurtjes, maar de kunstenares heeft ook een maatschappijkritische blik op industrialisatie en milieuvervuiling, globalisering en anonimisering. Dieren hebben de plaats ingenomen waar mensen horen te zijn en dat werkt vervreemdend.

Op haar 21e is Schroot aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie schilderen en vrije grafiek gaan studeren. Daarna studeerde ze binnenhuisarchitectuur in de avonduren. Dit is de eerste keer dat zij haar werk exposeert. “Laat u overtuigen door de aantrekkingskracht van miniatuur en de poëzie van ruimte,” aldus de kunstenaar.