1000 JAAR RIVIERVAART OP DE LEK
BURGERS IN BEELD

Slider

Bekende gezichten van Vianen. In de tuin van het Stedelijk Museum Vianen is van 1 juni t/m 20 augustus de beeldententoonstelling Burgers in beeld van Arie Verlaan te zien. Verlaan (Markelo, 1943) is architect en beeldhouwer uit Vianen. De aanleiding voor deze tentoonstelling is de schenking aan het museum van zijn beeld van de markante Vianees Hans Budding. In de museumtuin wordt een tiental beelden getoond van bekende en illustere inwoners van Vianen. Met verschillende techn ieken en materialen, zoals brons, beton en keramiek, weet Verlaan op bewonderenswaardige wijze de gezichten van deze bijzondere karakters levensecht weer te geven. De museumtuin is te bezoeken tijdens de reguliere openingstijden van het museum.  

Het Stedelijk Museum Vianen sluit zich aan bij de Nationale Sleepbootdagen met een tentoonstelling over duizend jaar riviervaart op de Lek.
De kern van deze tentoonstelling met de ondertitel Van statenjacht tot sleepboot, zijn de schilderijen van de Rotterdamse kunstenaar Cees van Hal. Dat deze schilderijen zelfs in Panorama Mesdag hebben gehangen was voldoende aanleiding om de interesse te wekken van de conservator van het Stedelijk Museum, Afiena van IJken.
Met medewerking van de Stichting Nationale Sleepbootdagen Vianen, Stichting tot Behoud van de Sleepboot Amicitia, het Binnenvaartmuseum Maasbracht en Dordrecht en een aantal inwoners van Vianen, zal er in het Stedelijk Museum een interessante tentoonstelling worden gehouden. De expositie wordt een combinatie van scheepsmodellen waarbij ingegaan wordt op de techniek en de historie van Vianen als knooppunt van waterwegen door de eeuwen heen.
Uiteraard worden de Sleepbootdagen niet vergeten. Modelbouw van een aantal sleepboten, herinneringsschildjes van de VDMS, tinnen modellen en foto’s van de Sleepbootdagen uit vervlogen tijden. Ook de nautische geschiedenis van Vianen wordt zichtbaar. Een model van de Anjo, de laatste woonboot die Vianen in 1999 heeft verlaten en waarop de familie Vuurens jarenlang heeft gewoond, zal bij de Vianees nostalgische gevoelen losmaken. De tentoonstelling 1.000 jaar riviervaart op de Lek. Van statenjacht tot sleepboot is van 25 mei tot en met 20 augustus 2017 te zien.

Wilt U meer weten, neem dan contact met ons op