In het najaar van 2020 zet het Stedelijk Museum Vianen de negentiende-eeuwse dierenschilder Otto Eerelman, ook wel de noordelijke Rembrandt genoemd, in de schijnwerpers. Twee schilderijen van de in Groningen geboren schilder behoren tot de collectie van het museum en zijn ware publiekslievelingen. Wie Eerelman zegt denkt immers meteen aan zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden, maar met name zijn paarden. In deze korte cursus zal cursusleider Barry Heinrichs daarom ingaan op de traditie van het schilderen van het dier als huisgenoot, ‘familielid’, maar ook als statussymbool. Dieren met hun baasjes. Het hebben van een kat of een deftig dier als een paard maakt nu eenmaal verschil. Hoog gezeten op het strijdros toont heldhaftigheid. Met de poes op schoot staat toch meer voor een gezellig huislijk leven. Daarom bekijken we ook uitgebreid de Metamorfosen, van de Romeinse dichter Ovidius. Dit eindeloos invloedrijke boek biedt al eeuwenlang een handleiding: meestal wordt mensengedrag, goed of kwaad, ons voorgeschoteld door de dieren in te zetten. Om op een veilige manier te leren wat goed en kwaad is! Uiteraard bezoekt Barry in de laatste les ook de tentoonstelling met u.

Let op: vanwege de Coronamaatregelen is er beperkt plek in deze cursus. We zullen u kort voor aanvang van de cursus informeren over de op dat moment geldende maatregelen.

Data en tijden

donderdag 22 okt. 2020 19:30 tot 21:30