Beelden van Judith Heinsohn in de museumtuin 1 juli t/m 30 oktober 2022

De vernieuwde beeldentuin van het Stedelijk Museum Vianen is open. De Duits/ Nederlandse kunstenares Judith Heinsohn toont een grote variëteit aan beelden, in steengoed en keramiek. Het zijn menselijke figuren met een eigen verhaal, door de kunstenares bezield en mentaal weerbaar gemaakt door ze op Afrikaanse wijze leven en wijsheid in te fluisteren.

Judith Heinsohn kijkt als beeldhouwer naar de beweging en de lichaamshouding van de mensen om haar heen. Ze ervaart de gezichten, tast in gedachten met haar handen of penseel de lichamen af. Gefascineerd zoekt ze naar het kwetsbare en vergankelijke van het menselijke lichaam aan de ene kant en het trotse en vruchtbare aan de andere kant. Met de observatie van zichzelf en anderen als uitgangspunt ontstaan beelden die eruitzien of ze de eeuwigheid hebben doorstaan en van plan zijn dat nog lang te doen.

Heinsohn werkt vaak op locatie, ook op minder voor de hand liggende plekken. In Bad Schmiedeberg waar jaarlijks honderdduizenden rioolpijpen in ieder mogelijk formaat worden gefabriceerd maakte ze mensbeelden met zeer sneldrogende, vacuüm-geperste klei. De uitdaging die ze zichzelf oplegde was dat de rioolpijp als vorm herkenbaar moest blijven. De samenhang tussen het unieke van het modellen en het seriematige van de rioolpijpen bleek heel inspirerend voor Heinsohn. Uit deze serie zijn Sandi 1 en Koningspaar te zien.

In de meest recente reeks beelden speelt het integreren van scherven een grote rol. Deze nieuwe techniek maakt het mogelijk een contrast te creëren tussen het gladde, geglazuurde van de scherf en de opengebarsten, doffe huid van de klei. Enerzijds levert de bestaande vorm en de kleur van de scherven een beperking op, anderzijds dwingt dit werkproces de kunstenares tot meer abstrahering van haar werk. Vaak ontstaat de inspiratie voor een nieuw kunstwerk al tijdens het werken aan een andere.

De beelden zijn te koop in de museumwinkel, meer informatie is verkrijgbaar bij de baliemedewerkers.