Jet en Jan

Educatief project ‘Op stap met Jet en Jan, jong in 1910’
De rode draad vormt het verhaal van Jet en Jan, zus en broer van negen en tien jaar, die rond 1910 in dezelfde plaats woonden als de leerlingen die het project uitvoeren. In dit geval Vianen.
Jet en Jan beleven alledaagse dingen: Jan zet de poepton buiten, Jet moet koffie malen en de sokken van Jan stoppen. De kinderen doen op het schoolplein spelletjes als tollen, steltlopen en bikkelen en schrijven in de klas met een griffel op een leitje.

Geschiedenis komt tot leven
Bijna ongemerkt worden in het verhaal thema’s als wonen, werken, huishouden, voeding, vervoer, school en spel behandeld. Het bezoek aan het museum wordt gevormd door een activiteitencircuit dat bestaat uit elementen van deze thema’s. De leerlingen gaan bijvoorbeeld sop kloppen, steltlopen en in schoonschrift schrijven op een leitje. Door zelf actief bezig te zijn, komt de geschiedenis voor hen tot leven

Museumkids

De Vianense beeldend kunstenaars Petra Smits en Puck de Haan verzorgen onder de noemer ‘Museumkids’ educatieve workshops voor kinderen van 6 tot met 12 jaar.  De workshops sluiten zoveel mogelijk aan bij de lopende exposities in het museum. Eerst bezoeken de kinderen de tentoonstelling en krijgen uitleg van de exposerende kunstenaar of van Puck en Petra. Daarna gaan ze zelf aan de slag. De workshops duren gemiddeld zo’n anderhalf uur.