Slider

Stad in de Middeleeuwen

Educatief project, ism Kunst Centraal en Erfgoed Landschap Utrecht

In het straatbeeld van Vianen zie je nog veel terug van de middeleeuwse geschiedenis. De leerlingen van groep 7 en 8 onderzoeken in hun klas en in het museum hun middeleeuwse stad. Hoe leefde men in die tijd in Vianen? Door het verhaal over Gijsbert, een leerjongen die 650 jaar geleden in Vianen woonde, leren ze hoe men toen woonde en hoe het leven er in een middeleeuwse stad aan toe ging. Hierbij komen onder andere de volgende thema’s aan bod: water, (bouwen aan) de stadsmuur, werken, wonen, brandgevaar, kleding, kerk, bestuur en straffen. Lees Meer

jetenjan

Jet en Jan

Educatief project 'Op stap met Jet en Jan, jong in 1910'
De rode draad vormt het verhaal van Jet en Jan, zus en broer van negen en tien jaar, die rond 1910 in dezelfde plaats woonden als de leerlingen die het project uitvoeren. In dit geval Vianen.
Jet en Jan beleven alledaagse dingen: Jan zet de poepton buiten, Jet moet koffie malen en de sokken van Jan stoppen. De kinderen doen op het schoolplein spelletjes als tollen, steltlopen en bikkelen en schrijven in de klas met een griffel op een leitje. Lees Meer

!cid_imageF500EB20-8136-49DD-90DE-B809E28F8B8E

Museumkids

De Vianense beeldend kunstenaars Petra Smits en Puck de Haan verzorgen onder de noemer ‘Museumkids’ educatieve workshops voor kinderen van 6 tot met 12 jaar.  De workshops sluiten zoveel mogelijk aan bij de lopende exposities in het museum. Eerst bezoeken de kinderen de tentoonstelling en krijgen uitleg van de exposerende kunstenaar of van Puck en Petra. Daarna gaan ze zelf aan de slag. De workshops duren gemiddeld zo'n anderhalf uur.

Museum-kids-foto

Knutselmiddagen

In samenwerking met de VVV worden er jaarlijks vlak voor de Paasdagen en Kerstdagen knutselmiddagen gehouden voor kinderen in de leeftijdscategorie 6-12 jaar. Deze middagen staan onder leiding van een vijftal gekwalificeerde vrijwilligers van het Stedelijk Museum Vianen en het VVV agentschap van Vianen.
De knutselactiviteiten zijn gericht op het maken van diverse decoraties en worden per leeftijdsgroep aangepast.

Wilt U meer weten, neem dan contact met ons op