In het straatbeeld van Vianen zie je nog veel terug van de middeleeuwse geschiedenis. In dit lesproject wordt aan de hand van historische bronnen de stad Vianen onder de loep genomen.

Hoe zag de stad er uit in de middeleeuwen en wat zie je daar nu nog van terug? Welke waarde heeft dit culturele erfgoed voor de omgeving en voor henzelf?

De leerlingen (van groep 7 of 7-8) kruipen in de huid van Gijsbert, een jongen die ca 650 jaar geleden in Vianen woonde. Ze leren hoe hij woonde, wat hij at en hoe het leven er in die tijd aan toe ging. Ook komen o.a. de volgende thema’s aan bod: water, (bouwen aan) de stadsmuur, brandgevaar, kleding, kerk , bestuur en straffen. De leerlingen bezoeken het museum waar zij historische objecten, straatnamen en meetmethoden onderzoeken en ze maken een stadswandeling met een gids.