MENUMENU
Slider

Kroonjuwelen van Jan Blanken

Zoals bekend zijn namen als Leeghwater (droogmakerijen) en Lely (afsluitdijk) onlosmakelijk verbonden aan indrukwekkende waterwerken. Echter, Jan Blanken is minstens zo bepalend, zo niet invloedrijker geweest op de vormgeving van het Nederlandse landschap. Veel van zijn werken kunnen we, door zijn innovatieve vindingen en creativiteit, bestempelen als kroonjuwelen van land- en watermanagement.
In de tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken wordt aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilderijen, prenten en kaarten uitgebreid ingegaan op zijn innovatieve vindingen zoals waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, de aanleg van het Zederik kanaal, het Noord-Hollands kanaal en een vijftiental objecten die nu nog beleefbaar zijn in en rond de Vijfheerenlanden. Bovendien gaf hij mede vorm aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n 47 forten en zes vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis. Inmiddels is het een grote cultuur-historische belevenis.
Hoe belangrijk Jan Blanken is geweest, getuigen zijn vele onderscheidingen, o.a. Orde van de Rode Adelaar van Pruisen, Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van het Legioen van Eer.
Om meer bekendheid te geven aan wat deze unieke persoon voor Vianen, voor onze regio en voor Nederland heeft betekend, wordt aan de Jan Blankenweg in Vianen een informatief monument geplaatst. Op 17 juli, zijn 180-jarige sterfdag, vindt de officiële onthulling plaats. Uiteraard is dit monument opgenomen in een fietsroute door de Vijfheerenlanden die langs de meer dan 15 nog steeds bestaande objecten van Jan Blanken leidt, uitgegeven in het kader van deze expositie én het Waterjaar 2018/2019.

Wilt U meer weten, neem dan contact met ons op