MENUMENU
Slider

Lang verborgen kunstcollectie in de schijnwerpers

Met de tentoonstelling Goodbye Vianen! haalt het Stedelijk Museum Vianen dit najaar lang verborgen topstukken uit het gemeentedepot en zet het in de schijnwerpers. Op deze manier wordt er afscheid van de Viaanse gemeentegrenzen genomen zoals die sinds 1986 waren.

De kunstcollectie van de gemeente telt ruim 2.000 voorwerpen. “Het is uitzonderlijk dat een kleine gemeente als Vianen een kunstcollectie van een dergelijk belang bezit”, aldus conservator Afiena van IJken. Het grootste deel hiervan is verzameld door oud-burgemeester van Vianen W. Rooseboom (1816-1881). Zijn verzameling is door zijn kleinzoon O.T. de Villiers Rooseboom (1887-1977) aan de gemeente geschonken. “Het is aan Rooseboom te danken dat de gemeente nu in het bezit is van een zeer kostbaar Delfts zwart bord en stoelen van goudleer.” 

Met ingang van januari 2019 gaat Vianen met Zederik en Leerdam op in de gemeente Vijfheerenlanden. Een mooi moment om de inwoners van Vianen de kunstschatten uit het stadhuis te tonen. Goodbye Vianen! laat onder andere de voorname portretten van de adellijke Brederodes, de bruidsschoenen van schrijfster en oud-bewoonster Ina Boudier Bakker en het recent gerestaureerde portret van burgemeester Rooseboom zien. 

Goodbye Vianen! Topstukken uit de gemeentecollectie is te bezichtigen van 18 november 2018 tot en met 6 januari 2019.

Wilt U meer weten, neem dan contact met ons op