MENUMENU

De nieuwe brug over de Lek (Polygoon, 1936) 

Dit bioscoopjournaal uit 1936 toont de net geopende Lekbrug in gebruik. Met de verkeersdrukte viel het ogenschijnlijk nog mee, maar dat zou niet zo blijven. De Lekbrug verloor met de komst van de Jan Blankenbrug in 1999 en een tweede brug in 2006 definitief haar verbindingsfunctie.

Demonstratie tegen de tollen (Polygoon, 1930) 

Op instigatie van het ‘Comité van Actie inzake opheffing der tollen op de straatweg Utrecht-Vreeswijk’ trok een tachtigtal actievoerders op 20 december 1930 vanaf de Voorstraat op naar Vreeswijk, waar men voor flink oponthoud zorgde door met groot geld te betalen en voertuigen zo hinderlijk mogelijk te parkeren. De ‘tolbestorming’ haalde het bioscoopjournaal en de landelijk pers, maar sorteerde verder weinig effect. Pas op 1 februari 1947 werd de tol bij Vreeswijk opgeheven.

Noord helpt Zuid (RVD, 1945) 

In verband met de enorme oorlogsschade in West-Brabant werden er in de zomer van 1945 in Dordrecht en omliggende plaatsen inzamelingsacties door de HARK (Hulp Actie Roode Kruis) gehouden. Tijdens de hongerwinter had het zuiden het noorden geholpen; nu werd een beroep op het noorden gedaan. In dit korte fragment zien we HARK-activiteiten langs de Voorstaat.

De Lekbrug in aanbouw (Polygoon, 1935) 

Het Rijkswegenplan van 1927 voorzag in de bouw van 12 nieuwe bruggen, waaronder één die de oude schipbrug (1840) tussen Vianen en Vreeswijk moest vervangen. Op 26 mei 1936, om 11 uur ’s ochtends, werd zonder enig feestelijk vertoon de Lekbrug geopend. Hoewel deze gebeurtenis niet op film is vastgelegd, deed Polygoon enkele maanden eerder wel verslag van de bouw.

De Rijn van Lobith tot aan zee (I.A. Ochse, Polygoon, 1922) 

Eén van de eerste producties van de in 1922 opgerichte filmfabriek Polygoon was De Rijn van Lobith tot aan zee, een onderwijsfilm die lagere schoolleerlingen de nodige topografische kennis bij moest brengen. Het initiatief hiertoe werd genomen door de directeur van de Rotterdamse Schoolbioscoop, A.M. van de Wel. Op zijn aanwijzingen zakte de begaafde cameraman Isidor Arras Ochse aan boord van de radarboot S.S. Krayenhof de Rijn af. Het fragment toont de reis van Vreeswijk tot Vianen. De oude schipbrug en de Lekpoort zijn prominent in beeld, evenals de sluis, de Langendijk en een gedeelte van het Walsland (abusievelijk aangeduid als ‘Wansland’).

Zoutelande (1931) 

Zoutelande is een gefilmd verslag van een Utrechtse familie op autovakantie naar Zeeland. Het gezin deed ook Vianen aan. We zien de oude schipbrug in bedrijf – met een verre doorkijk naar de stad – en een prachtig overzicht van de Voorstraat.

Viaanse oorlogsgetuigen.

In het kader van de expositie 'Vianen in de Tweede Wereldoorlog' (12 april t/m 30 april 2015) nam het Stedelijk Museum Vianen een aantal indrukwekkende verhalen op van lokale oorlogsgetuigen. Hun unieke herinneringen zijn zo voor het nageslacht bewaard.Deze film is gemaakt in samenwerking met FreeLemon videoproducties: www.freelemon.info

Viaanse stadsrechten.

Van 3 april t/m 29 mei 2016, was in het Stedelijk Museum Vianen de tentoonstelling ‘Vianen in Lego – Stadsrechten’ te zien. In deze bijbehorende documentaire wordt de stadswording van Vianen in historisch perspectief geplaatst. Aan het woord zijn streekarchivaris Ria van der Eerden (Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht) en drs. Huib Leeuwenberg (Historische Vereniging 'Het land van Brederode').Deze film is gemaakt in samenwerking met FreeLemon videoproducties: www.freelemon.info

Wilt U meer weten, neem dan contact met ons op.