Films

De nieuwe brug over de Lek (Polygoon, 1936) 

Dit bioscoopjournaal uit 1936 toont de net geopende Lekbrug in gebruik. Met de verkeersdrukte viel het ogenschijnlijk nog mee, maar dat zou niet zo blijven. De Lekbrug verloor met de komst van de Jan Blankenbrug in 1999 en een tweede brug in 2006 definitief haar verbindingsfunctie.

Noord helpt Zuid (RVD, 1945)

In verband met de enorme oorlogsschade in West-Brabant werden er in de zomer van 1945 in Dordrecht en omliggende plaatsen inzamelingsacties door de HARK (Hulp Actie Roode Kruis) gehouden. Tijdens de hongerwinter had het zuiden het noorden geholpen; nu werd een beroep op het noorden gedaan.

In dit korte fragment zien we HARK-activiteiten langs de Voorstaat.

Zoutelande (1931)

Zoutelande is een gefilmd verslag van een Utrechtse familie op autovakantie naar Zeeland. Het gezin deed ook Vianen aan. We zien de oude schipbrug in bedrijf – met een verre doorkijk naar de stad – en een prachtig overzicht van de Voorstraat.

De Rijn van Lobith tot aan zee (I.A. Ochse, Polygoon, 1922) 

Eén van de eerste producties van de in 1922 opgerichte filmfabriek Polygoon was De Rijn van Lobith tot aan zee, een onderwijsfilm die lagere schoolleerlingen de nodige topografische kennis bij moest brengen. Het initiatief hiertoe werd genomen door de directeur van de Rotterdamse Schoolbioscoop, A.M. van de Wel.

Op zijn aanwijzingen zakte de begaafde cameraman Isidor Arras Ochse aan boord van de radarboot S.S. Krayenhof de Rijn af. Het fragment toont de reis van Vreeswijk tot Vianen. De oude schipbrug en de Lekpoort zijn prominent in beeld, evenals de sluis, de Langendijk en een gedeelte van het Walsland (abusievelijk aangeduid als ‘Wansland’).

Viaanse oorlogsgetuigen.

In het kader van de expositie ‘Vianen in de Tweede Wereldoorlog’ (12 april t/m 30 april 2015) nam het Stedelijk Museum Vianen een aantal indrukwekkende verhalen op van lokale oorlogsgetuigen. Hun unieke herinneringen zijn zo voor het nageslacht bewaard.

Deze film is gemaakt in samenwerking met FreeLemon videoproducties: www.freelemon.info

Viaanse oorlogsgetuigen compleet from FreeLemon on Vimeo.

Viaanse stadsrechten

Van 3 april t/m 29 mei 2016, was in het Stedelijk Museum Vianen de tentoonstelling ‘Vianen in Lego – Stadsrechten’ te zien. In deze bijbehorende documentaire wordt de stadswording van Vianen in historisch perspectief geplaatst.

Aan het woord zijn streekarchivaris Ria van der Eerden (Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht) en drs. Huib Leeuwenberg (Historische Vereniging ‘Het land van Brederode’).Deze film is gemaakt in samenwerking met FreeLemon videoproducties: www.freelemon.info

Viaanse Stadsrechten from FreeLemon on Vimeo.