Middeleeuwse muntschat nu te zien!

Middeleeuwse muntschat ‘Hagestein’ voor het eerst te zien

In 2017 is tijdens graafwerkzaamheden in het nieuwe dorp Hoef en Haag (gemeente Vijfheerenlanden) een pot met bijna 500 middeleeuwse gouden en zilveren munten gevonden. Na gezamenlijke inspanningen van Hoef en Haag CV, de gemeente Vijfheerenlanden, het Stedelijk Museum Vianen en het Rijksmuseum van Oudheden is de muntvondst opgenomen in de rijkscollectie. Zo blijft de vondst als geheel behouden en bewaard. De munten zijn nu voor het eerst te zien: vanaf 22 april presenteert het Stedelijk Museum Vianen een deel van de muntschat. Het andere deel is over een paar maanden in Leiden te zien, als onderdeel van de nationale collectie archeologie.

Uitzonderlijk
De muntschat van Hagestein dateert uit de tweede helft van de 15de eeuw, een periode van grote sociale onrust als gevolg van een conflict tussen de bisschop van Utrecht, David van Bourgondië en Utrechtse edellieden, dat resulteerde in de Stichtse Oorlog van 1481-1483. De munten zijn juist in die jaren begraven in een kookpotje. De vondst biedt veel informatie over deze periode, een onrustig moment in de Nederlandse geschiedenis, en over munten als betaalmiddel, prestigegoederen en angstig bezit. De meeste exemplaren blijken nauwelijks gebruikt en verkeren in een uitzonderlijke goede staat. Er zit een aantal zeer zeldzame exemplaren tussen: een unieke munt uit Leeuwarden, een gouden munt van koning Henry VI van Engeland, een Salut d’Or geslagen in Parijs en munten van bisschoppen en pausen. De jongste munten van de reeks dateren uit 1481-1482, vlak voordat de schat is begraven. Dat er zoveel net geslagen munten bij elkaar zijn gevonden, is uitzonderlijk en kan erop wijzen dat ze opzettelijk in de grond zijn gestopt om kapitaal in veiligheid te brengen in deze oorlogstijd.

2022-04-21T15:37:51+02:0021 april 2022|

VOORBIJ DE ONSCHULD

Kunst op papier in de 21ste eeew

Van 12 maart tot en met 12 juni 2022 toont het Stedelijk Museum Vianen het eerste museale overzicht van kunst op papier in de 21e eeuw in Nederland. Wat opvalt is dat deze kunst geëngageerd en activistisch is, het gaat ergens over. Dat kan ook bijna niet anders na ‘nine-eleven’, de voortdurende ongelijkheid in de wereld, de vluchtelingenproblematiek, klimaatveranderingen en Covid-19.

De opzet van deze tentoonstelling is chronologisch. Kunstenaars geboren in de jaren vijftig zijn opgegroeid met andere uitdagingen dan die in de jaren zestig en zeventig. Steeds meer groeide het besef dat de kunstenaar geen eilandje meer was, maar een onderdeel in een veel grotere wereld èn het geloof dat je wel degelijk misstanden in de samenleving kon aankaarten. Niets doen is geen optie meer.

Op de tentoonstelling Voorbij de onschuld zullen kunstwerken te zien zijn vanaf Marlene Dumas en Marc Mulders, geboren in de jaren vijftig, tot en met Carlijn Kingma en Tasio Bidegain, twintigers. Hoe gaan zij om met de wereld van vandaag? De tentoonstelling over vrije keuzes van kunstenaars past in een traditie van Vianen als Vrijstad dat zich eeuwenlang met eigen wetten autonoom wist te houden tussen Holland en Gelre en een vrijhaven was voor vrijdenkers.

Kunstenaars op de tentoonstelling: Stan Klamer, Marlene Dumas, Nour-Eddine Jarram, Marc Mulders, Koen Vermeule, Rob Voerman, Siemen Dijkstra, Erik van Lieshout, Carlijn Mens, Natasja Kensmil, Maayke Schuitema, Raquel Maulwurf, Rik Smits, Susanna Inglada, Natalia Ossef, Guy Vording, Carlijn Kingma en Tasio Bidegain.

De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij de kunstenaars, Gemeente Vijfheerenlanden, Triton Collection Foundation, Livingstone Gallery, Galerie Maurits van de Laar, Mark Smit Kunsthandel, Borzo Gallery, Allard Wildenberg Art Projects, Schunck Heerlen, Rijksmuseum Twenthe en diverse particuliere collecties.

2022-03-07T09:21:36+01:007 maart 2022|