Nieuws

Trouwe viervoeter – dierenportretten van Otto Eerelman

Vanaf 27 september 2020

Aaibare puppies met glanzende ogen en natte neuzen, gesoigneerde windhonden en stoere Duitse herders. In Trouwe viervoeter toont het Stedelijk Museum Vianen vanaf 27 september 45 honden van de negentiende-eeuwse schilder Otto Eerelman, de ‘Rembrandt van het Noorden’.

Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de negentiende eeuw in de mode bij rijke burgers. De Groningse Otto Eerelman (1839-1926), onder andere opgeleid bij Lourens Alma Tadema, sprong in die markt door deze huisdieren te vereeuwigen.

De schilder had een succesvolle carrière, vanaf 1880 kreeg hij opdrachten van het Koninklijk Huis en al tijdens zijn leven ontving hij waardering. Hij tekende en schilderde voornamelijk honden en paarden.Twee schilderijen van Eerelman behoren tot de collectie van de gemeente Vijfheerenlanden en zijn ware publiekslievelingen. Een mooie aanleiding om een tentoonstelling van deze tot op heden populaire schilder en zijn mooiste dierenportretten te organiseren.

Naast zijn honden en paarden worden ook exotischere dierenportretten van Eerelman getoond, zoals een orang oetan uit de collectie van ARTIS, een papegaai van kunsthandel Bies in Eindhoven en een leeuw van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het zelden getoonde en bijna twee meter lange bruikleen uit de collectie van het Koninklijk Huis: Wilhelmina te paard voor een wapenschouw op de Renkumse heide.

Trouwe viervoeter. Dierenportretten van Otto Eerelman is van 27 september 2020 tot en met 31 januari 2021 te bezichtigen.
Bekijk hier de opname van de digitale opening.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt dankzij

2020-09-30T12:55:28+02:0013 september 2020|

Nú inschrijven voor de KLU-cursus “Het baasje en zijn dier” n.a.v. tentoonstelling Otto Eerelman

In het najaar van 2020 zet het Stedelijk Museum Vianen de negentiende-eeuwse dierenschilder Otto Eerelman, ook wel de noordelijke Rembrandt genoemd, in de schijnwerpers. Twee schilderijen van de in Groningen geboren schilder behoren tot de collectie van het museum en zijn ware publiekslievelingen. Wie Eerelman zegt denkt immers meteen aan zijn natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van honden, maar met name zijn paarden. In deze korte cursus zal cursusleider Barry Heinrichs daarom ingaan op de traditie van het schilderen van het dier als huisgenoot, ‘familielid’, maar ook als statussymbool. Dieren met hun baasjes. Het hebben van een kat of een deftig dier als een paard maakt nu eenmaal verschil. Hoog gezeten op het strijdros toont heldhaftigheid. Met de poes op schoot staat toch meer voor een gezellig huislijk leven. Daarom bekijken we ook uitgebreid de Metamorfosen, van de Romeinse dichter Ovidius. Dit eindeloos invloedrijke boek biedt al eeuwenlang een handleiding: meestal wordt mensengedrag, goed of kwaad, ons voorgeschoteld door de dieren in te zetten. Om op een veilige manier te leren wat goed en kwaad is! Uiteraard bezoekt Barry in de laatste les ook de tentoonstelling met u.

Let op: vanwege de Coronamaatregelen is er beperkt plek in deze cursus. We zullen u kort voor aanvang van de cursus informeren over de op dat moment geldende maatregelen.

Data en tijden

donderdag 22 okt. 2020 19:30 tot 21:30
donderdag 29 okt. 2020 19:30 tot 21:30
donderdag 5 nov. 2020 19:30 tot 21:30

Kosten: € 60,-

Inschrijven is mogelijk tot donderdag 8 oktober
www.klu.nl/vianen

Docent Barry Heinrichs

 

 

2020-08-19T12:12:15+02:0019 augustus 2020|
Go to Top