Het Stedelijk Museum Vianen viert haar 50 jarig bestaan met de jubileumtentoonstelling Beatrix in beeld. Daarin wordt een grote selectie staatsieportretten getoond met onder andere de zeefdruk van ‘Beatrix met hoed’ door Carla Rodenberg, het ‘frontaal borststuk in regenjas’ van Marte Röling evenals het prachtige portret van Herman Gordijn uit 1982 gemaakt voor de Raad van State. Uniek is dat ook voorstudies voor oorspronkelijke werken zijn te bewonderen.

Mede dankzij bruiklenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Koninklijke Verzamelingen kunnen bovendien werken van bijvoorbeeld Bob Bruijn, Ger van Elk, Jeroen Henneman en Andy Warhol worden getoond. Er zijn talloze andere schilderijen, foto’s en beelden van prinses Beatrix gemaakt. Bijzondere aandacht is er ook voor ontwerpen van postzegels en munten, met ontwerpen van Auke de Vries, Peter Struycken, Irma Boom en Berend Strik.

Vianen heeft van oudsher een warme band met de Oranjes en het koningshuis. Hiervan getuigen ondermeer de jeugdvriendschap tussen Willem van Oranje en Hendrik van Brederode al in de 16e eeuw. In 1993 werd het museum in het huidige pand Voorstraat 97 feestelijk geopend door prinses Margriet. In 2013 waren koning Willem-Alexander en koningin Máxima op bezoek in Vianen vanwege hun provincietour.

Met de tentoonstelling Beatrix in beeld, verwacht het Stedelijk Museum Vianen niet alleen fans van het koningshuis, maar ook liefhebbers van 20e-eeuwse kunst en vormgeving aan te spreken. De tentoonstelling heeft nationale allure en is te bezichtigen van 16 oktober tot en met 31 januari 2022.

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen dankzij Gemeente Vijfheerenlanden Kunst en Cultuurfonds, BoazBank Beheersfonds en Hoogsteder Museum Stichting.

Afbeeldingen