Het eerste museale overzicht van de Duitse kunstenaar Christian Hack (1946, Erlangen). In de bijzondere museumtuin staan een tiental sculpturen afkomstig uit de laatste vijfentwintig jaar uit de serie Heptagonal Sculptures.

Christian Hack is geïntrigeerd door de mogelijkheden van reflectie en vormen. Hack stelt dat zijn kunst geen betekenis heeft, maar open staat voor de interpretatie van de toeschouwer.  Zo stelt hij: ‘Making the sculptures is like therapy… or some kind of meditation’. Hij moet er om lachen als toeschouwers meer in zijn werk zien dan abstracte metalen vormen, maar ontmoedigt het maken van interpretaties zeker niet.

Als kleine jongen werd zijn vrije geest niet serieus genomen. Geïntegreerd door de cultuur van native americans maakte hij hoofdtooien en verzon hij rijke verhalen. Zijn ouders gooiden zijn creaties steeds in de prullenbak. Hack liet zich echter niet ontmoedigen en schreef zich in als student Industrieel Ontwerpen aan de beroemde Folkwang School in Essen. De beeldhouwlessen bracht hem tot zijn keuze om vrij kunstenaar te worden.

De serie Heptagonal Sculptures ontstond rond de eeuwwisseling. Het bestaat uit werk gemaakt van roestvrij staal en heeft zijn naam te danken aan de zevenzijdige uiteindes (haptogonal = zevenhoekig). De kunstwerken zijn vernieuwend vanwege hun onbegrensde vormen en verschillende invalshoeken. Het getal zeven, waarvan de betekenis verbonden is met het hemelse, sluit goed aan op die oneindigheid van de sculpturale vormen.

Afbeeldingen