City Life gaat over de dynamiek van de stad, kleurrijk en muzikaal. Een tentoonstelling die je blij maakt.

In 2022 is het precies 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Stedelijk Museum Vianen wil dit feestelijke jaar afsluiten met een speciale tentoonstelling over de erfenis van Mondriaan. Over abstractie en primaire kleuren én over de verfstreken in zijn late werk, toen hij in New York woonde. Mondriaans kunst was een eindpunt. Wat te schilderen na Mondriaan? De Amerikaanse kunstenaar Sol Lewitt nam in de jaren 70 de handschoen op door een link te leggen met de muziek uit zijn tijd: de minimal music, dat ook uitgaat van een beperkt aantal klanken en een sterk herhalend element in zich, zoals de geluiden van de stad. Net als bij Mondriaan ontwikkelde Lewitts kunst zich van vooral witte geometrische vormen naar steeds kleurrijker en frivoler.

De kunst van Mondriaan en Lewitt heeft zijn weg gevonden naar een nieuwe generatie kunstenaars in Nederland en daarbuiten die met abstractie de wereld van nu willen verbeelden. De abstracte kunst van Mondriaan is niet dood, maar meer levend dan ooit.

Kunstenaars op de tentoonstelling: Sol Lewitt, Theo Eissens, Ruri Matsumoto, Harry Markusse

City life sluit aan op de manifestatie Mondriaan 150 en ondersteunt de stimulering van provinciale samenwerking tussen gemeentelijke musea. Met dank aan Museum Van Bommel van Dam in Venlo, Livingstone Gallery in Den Haag, Van Spijk Art Books en vele particuliere collecties.

Afbeeldingen