Aaibare puppies met glanzende ogen en natte neuzen, gesoigneerde windhonden en stoere Duitse herders. Ontdek in de tentoonstelling Trouwe viervoeter naast honden ook paarden en exotische dierenportretten van de 19e-eeuwse schilder Otto Eerelman, de ‘Rembrandt van het Noorden’.

Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de 19e eeuw in de mode bij rijke burgers. De Groningse Otto Eerelman (1839-1926), onder andere opgeleid bij Lourens Alma Tadema, sprong in die markt door deze huisdieren te vereeuwigen.

De schilder had een succesvolle carrière. Vanaf 1880 kreeg hij opdrachten van het Koninklijk Huis en al tijdens zijn leven ontving hij waardering. Eerelman tekende en schilderde voornamelijk honden en paarden. Daarnaast zie je ook exotischere dierenportretten, zoals een orang oetan uit de collectie van ARTIS en een leeuw van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het zelden getoonde en bijna 2 meter lange bruikleen uit de collectie van het Koninklijk Huis: Wilhelmina te paard voor een wapenschouw op de Renkumse heide.

Afbeeldingen