Het eerste museale overzicht van kunst op papier in de 21e eeuw. Deze kunst is geëngageerd en activistisch. Het gaat ergens over. Dat kan ook bijna niet anders na nine-eleven, de voortdurende ongelijkheid in de wereld, de vluchtelingenproblematiek, klimaatveranderingen en Covid-19.

De opzet van de tentoonstelling is chronologisch. Kunstenaars geboren in de jaren 50 zijn opgegroeid met andere uitdagingen dan die in de jaren 60 en 70. Steeds meer groeide het besef dat de kunstenaar onderdeel was van een veel grotere wereld. Geen eilandje meer, naast het geloof dat je wel degelijk misstanden in de samenleving kunt aankaarten. Niets doen is geen optie meer.

Op Voorbij de onschuld zie je kunstwerken van Marlene Dumas en Marc Mulders, geboren in de jaren 50, tot Carlijn Kingma en Tasio Bidegain, geboren rond de eeuwwisseling. Hoe gaan zij om met de wereld van vandaag? De tentoonstelling over vrije keuzes van kunstenaars past in een traditie van Vianen als Vrijstad die zich eeuwenlang met eigen wetten autonoom wist te houden tussen Holland en Gelre en een vrijhaven was voor vrijdenkers.

Kunstenaars op de tentoonstelling: Stan Klamer, Marlene Dumas, Nour-Eddine Jarram, Marc Mulders, Koen Vermeule, Rob Voerman, Siemen Dijkstra, Erik van Lieshout, Carlijn Mens, Natasja Kensmil, Maayke Schuitema, Raquel Maulwurf, Rik Smits, Susanna Inglada, Natalia Ossef, Guy Vording, Carlijn Kingma en Tasio Bidegain.

De tentoonstelling komt mede tot stand dankzij de kunstenaars, Gemeente Vijfheerenlanden, Triton Collection Foundation, Livingstone Gallery, Galerie Maurits van de Laar, Mark Smit Kunsthandel, Borzo Gallery, Allard Wildenberg Art Projects, Schunck Heerlen, Rijksmuseum Twenthe en diverse particuliere collecties.

Afbeeldingen