Laden Evenementen

Aaibare puppies met glanzende ogen en natte neuzen, gesoigneerde windhonden en stoere Duitse herders. In Trouwe viervoeter toont het Stedelijk Museum Vianen vanaf 27 september 45 honden van de negentiende-eeuwse schilder Otto Eerelman, de ‘Rembrandt van het Noorden’.

Huisdieren als gezelschapsdieren raakten in de tweede helft van de negentiende eeuw in de mode bij rijke burgers. De Groningse Otto Eerelman (1839-1926), onder andere opgeleid bij Lourens Alma Tadema, sprong in die markt door deze huisdieren te vereeuwigen.

De schilder had een succesvolle carrière, vanaf 1880 kreeg hij opdrachten van het Koninklijk Huis en al tijdens zijn leven ontving hij waardering. Hij tekende en schilderde voornamelijk honden en paarden.Twee schilderijen van Eerelman behoren tot de collectie van de gemeente Vijfheerenlanden en zijn ware publiekslievelingen. Een mooie aanleiding om een tentoonstelling van deze tot op heden populaire schilder en zijn mooiste dierenportretten te organiseren.

Naast zijn honden en paarden worden ook exotischere dierenportretten van Eerelman getoond, zoals een orang oetan uit de collectie van ARTIS, een papegaai van kunsthandel Bies in Eindhoven en een leeuw van de Universiteitsbibliotheek Leiden. Een van de topstukken in de tentoonstelling is het zelden getoonde en bijna twee meter lange bruikleen uit de collectie van het Koninklijk Huis: Wilhelmina te paard voor een wapenschouw op de Renkumse heide.

Trouwe viervoeter. Dierenportretten van Otto Eerelman is van 27 september 2020 tot en met 5 april 2021 in het Stedelijk Museum Vianen te bezichtigen.

Reserveer hier vast uw toegangsbewijs